Så tar du mått

FÖNSTERMARKIS

Bredden skall vara fönstrets yttermått inkl fodren, dvs ca 10-15cm utanför åt båda håll. Saknar du foder på fönstren så lägg till måtten ovan. Detta för att få lite mindre sidoinsläpp. Det blir även lättare att skruva fast armarna i väggen rakt under den yttersta delan av markisen. Det ser även mer estetiskt ut.

Utfallet är halva fönstrets höjd utan foder plus ca 10cm. Ett standardfönster i ett relativt modernt hus brukar ge ett ungefärligt markismått på 140cm bredd och ett utfall (armlängd) på 70cm.

Klicka på bilden för att förstora

TERRASSMARKIS

Bredden avser hela markisen, som är 10-12cm bredare än väven beroende på typ av reglage.

Utfallet är valbart mellan 1,5, 2,0, 2,5, 3,0 och 3,5m och kan max vara halva markisens bredd. Tänk på att utfallen minskar i förhållande till lutningen. Lutningen bör vara minst ca 12° för vattenavrinningen.

Tänk på att markisen skall monteras så att man går fritt under markisen vid önskad lutning. Undersök också att det finns reglar i vägg eller tak där du vill placera markisen.

Om du inte avser att montera markisen under ett takutskjut så kan du köpa till ett skyddstak i aluminium. Detta skyddar mot regn, snö och smuts när du inte använder markisen. Det går även utmärkt att täcka markisen med byggplast eller dyligt under vintern eller längre bortavaro.